Panik Atak; aniden ve beklenmedik bir anda düzenli bir şekilde ortaya çıkan, yoğun kaygı ve korku hissiyle beraber beliren bir atak türüdür. Yaşanılan her panik ve endişe anı panik atak ile karıştırılmamalıdır. Hayatımızın belirli zamanlarında stresli veya tehlikeli durumlarla karşı karşıya gelebilir, bu hisleri doğal birer tepki olarak da yaşayabiliriz. Bunun yanı sıra panik atak semptomları ile benzerlik gösteren birçok psikolojik ve fizyolojik rahatsızlıklar da mevcuttur.

 Buna bir örnek verilecek olursa anksiyete bozukluğu, panik atak ile benzer semptomlara sahip olmasından dolayı çokça karıştırılan bir psikolojik rahatsızlıktır. Hem anksiyete bozukluğunda hem de panik atakta, kişiler yoğun korku, endişe ve fiziksel semptomlar yaşarlar. Panik atak beklenmedik anlarda belirli bir düzenle kendini gösterirken anksiyete bozukluğu sürekli bir durum olup belirtileri en az altı ay kadar sürebilmektedir.

Aşağıda vermiş olduğumuz ayrıntılı semptom listesinden en az dört tanesinin aynı anda 5 ile 20 dakika aralığında yaşanıyor olması, panik atak belirtisi olarak kabul edilmektedir:

·         Ani tuvalet ihtiyacı,

·         Ateş basması,

·         Baş dönmesi,

·         Baygın hissetme,

·         Boğulma hissi,

·         Dehşet hissi ya da ölme korkusu,

·         Genel Titreme,

·         Göğüs ağrısı,

·         Hızlı kalp atışı,

·         Kulaklarda çınlama,

·         Kuru ağız,

·         Mide bulantısı,

·         Nefes darlığı,

·         Parmaklarda karıncalanma,

·         Terleme,

·         Üşüme,

·         Uyuşma veya iğne batması hissi,

·         Vücuttan kopuk hissetmek.

Panik atağın yaşanma sıklığı ve yoğunluğu kişiden kişiye, durumun şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Kimi bireyler ayda bir bu durumu yaşarken, kimisi haftada birkaç defa panik atak geçirebilmektedir. Genel olarak bu durumu yaşayan bireylerde hayat kalitesinde ciddi bir düşüş gözlemlenmektedir.

Yukarıda listelediğimiz semptomları gösteren her birey bu rahatsızlığa sahip olmayabilir. Bu tanı konulmadan önce kişinin sağlık geçmişine bakmak, ailedeki hastalıkları da incelemek gerekmektedir. Bu durumda kişinin uzman bir psikologdan yardım alması gerekmektedir.